2. Edicions de la mar i per a la mar

Edicions de la mar i per a la mar

Poc a poc han anat desapareixent les editorials especialitzades en temes marítims o lligats, en general, al medi marí. Volem recuperar publicacions especialitzades i poder difondre a lectors interessats en la temàtica, obres molt particulars i diferencials.

Hem seleccionat algunes publicacions inèdites de gran valor que volem fer arribar a un públic sensible, amb esperit i ànsies de coneixement, per a, poc a poc, arribar a despertar l’interès de les noves generacions a través dels valors i cura del nostre entorn marí. Llancem unes col·leccions amb unes temàtiques i qualitats exquisides però fàcils de manejar i llegir en qualsevol lloc, fonamentalment arran o a la mar. És per això que enlloc d’anomenar-los com llibres de butxaca, volem definir-los com llibres de barca.

Primera especial edició: “Viatge al riu de l’Or”

Volem començar amb una inèdita i formidable novel·la històrica que aborda una de las majors expedicions marítimes de la història de la navegació antiga, quasi un segle i mig abans que Cristòfol Colom descobrís Amèrica: la del patró mallorquí en Jaume Ferrer a l’any 1346. Una colossal aventura que el portà a redescobrir les illes Afortunades (Canàries) resseguint amb el seu uixer (una nau pertanyent a la família de les galeres) les costes d’Àfrica fins a la desembocadura del Senegal, i potser fins a la del Níger, en cerca d’or. El viatge a l’anomenat Riu de l’Or, que s’estima que es trobava a qualque indret situat a la costa atlàntica africana de l’Imperi de Mali, possiblement a l’actual Senegal. La notícia de la seva expedició apareix escrita al famós Atles Català de 1375, dels cartògrafs jueus mallorquins Cresques, Abraham i Jafudà.

Detall de Jaume Ferrer a l’Atles Català (1375) amb la següent llegenda: “Partich l’uxer d’en Jacme Ferrer per anar al Riu de l’Or al jorn de sen Lorens, qui és a ·X· de agost, e fo de l’any ·M·CCC·XLVI·”.

No se’n coneix el desenllaç històric, per això aquesta novel·la ens mostra una possible versió en base a les possibilitats d’aquell context. L’autor ens fa un extraordinari retrat de la societat mallorquina de mitjan S.XIV. Ens descobreix com eren les relacions entre jueus, musulmans i cristians a l’època, però sobretot ens permet conèixer molt millor països tan poc documentats com eren l’imperi de Mali, el regne de Benín i la societat indígena dels guanxes de l’illa de Tenerife.

La crònica d’aquesta expedició és també una narració on sovintegen combats navals, persecucions, lluites, acció, aventura… una lectura que de ben segur us captivarà com a nosaltres ha fet.

El seu autor és Joan Manuel Pons i Valens, que tristament ens deixà el 31 d’octubre del 2018. Historiador, Arqueòleg, director del les campanyes d’elaboració de la Carta Arqueològica Subaquàtica de les illes Balears i impulsor del GAS (Grup d’Arqueologia Subaquàtica). Tècnic de Patrimoni del Consell de Mallorca que també impulsà i dirigí l’Escola de Mestres d’Aixa, entre moltes d’altres aportacions. Podem afirmar amb tota rotunditat que era tot una autoritat en la matèria, per això l’altíssima qualitat de l’obra que ens deixà.

En Joan Manuel va ser una persona íntegra, coherent i honesta. Una molt bona persona i bon company de navegació dins del nostre grup de vela llatina. Gràcies a ell, des de la seva acció al Consell de Mallorca i a l’empenta de tot el col·lectiu, l’anual Diada de Vela Llatina de Mallorca (al setembre del 2021 va ser-ne la seva XXV edició) s’ha consolidat com un dels esdeveniments més rellevants de la marina tradicional a la Mediterrània. El seu llegat també és aquest, essent un veritable goig veure com ara, la seva jove filla de quinze anys, na Carme Pons, segueix la seva estela patronejant el llaüt JJ que el pare li deixà. Ara ella junt a la mare, na Margalida Gili, conformen l’única i destacada tripulació femenina de tota la flota.

En Joan Manuel va escriure aquesta novel·la per a la seva família, i ha estat aquesta, la que ha tingut a bé autoritzar a Mare Mar Fundació la seva publicació. Des d’aquí volem agrair el gest a la seva vídua, Margalida Gili, a la seva filla, Carme Pons Gili i al seu fill Josep Simó-Orpi Gili per tan bona predisposició. Així, ens comprometem a difondre al gran públic aquesta extraordinària obra.

Gaudiu-ne intensament com nosaltres ho hem fet. Bon vent i bona proa!

Especial primera edició de “Viatge al riu de l’Or” emesa sota comanda amb prèvia subscripció

La impressió de llançament es realitzarà gràcies els primers 200 subscriptors sota comanda prèvia. Aquests podran fer la seva reserva per rigorós nombre d’assignació, emplenant el formulari i fent efectiu el pagament de 28€/unitat de la primera edició especial que reuneix els cinc llibres de la gran expedició medieval en un.

La primera edició pels 200 primers subscriptors sota comanda es presentarà el dia de Sant Jordi, 23 d’abril, de 2022.

T’apuntes en aquesta navegació per la nostra història?

(*) Consulteu les condicions de compra en el formulari.

Formularis de pagament:

T’apuntes en aquesta navegació per la nostra història?

Primera edició especial de “Viatge al riu de l’Or”.

28€/unitat

Campanya de Cultura Marinera als Centres Educatius a través de “Viatge al riu de l’Or”

Vols ser mecenes de la campanya de difusió de la Cultura Marinera als escolars?

Utilitzeu l’atribut “Centre educatiu que en serà beneficiari (Opcional)” del formulari si voleu ser el mecenes d’un Centre o institució educativa.

Penses en un regal?

Vols compartir l’experiència de “Viatge a riu de l’Or” amb algú que aprecies i vols fer-li aquest exclusiu present? Indican’s on vols que ho fem arribar.

Activeu la secció “Envia a una adreça diferent?” del formulari i empleneu les dades que se us demanen per indicar-ho.

Mare Mar Fundació