Qui som?

Els illencs, de les Balears i les Pitiüses, tenim saladina a la pell de l’ànima. Vivim i ens sentim emparats, protegits, a voltes aïllats preventivament, per la Mare Mar Mediterrània, ben aferrats a la roqueta com a pegellides. Durant segles, generació rere generació hem tingut una vital missió: desenvolupar-nos com a societat mantenint especial cura del nostre fràgil entorn, tant terrestre com marí. Per això ha existit una intensa activitat d’expedicions marítimes que al llarg de la història han condicionat el nostre desenvolupament econòmic, mantenint també l’equilibri en l’arxipèlag.

El boom turístic dels anys 60 en endavant (S.XX) va suposar una dràstica transformació, aportant avanços i riqueses però també canviant per sempre més el nostre territori i societat. Sobretot pel que fa al consum de recursos naturals, molt incidents en l’entorn costaner, provocant forts desequilibris que ara l’amenaça del canvi climàtic s’encarrega constantment de recordar-nos.

Mare Mar Fundació sorgeix després de tota una vida d’acció compromesa en la defensa del medi ambient i territori, de la nostra cultura i de la particular forma illenca d’entendre el món. Hem decidit que la nostra coherència d’acció, el continuat i permanent esforç que hem portat de forma individual, humil i dins les nostres modestes possibilitats, tingui continuïtat més enllà del nostre particular pas per la vida i esdevingui un instrument, un corrent, unes energies que siguin útils a la nostra societat i a les generacions futures.

És per això que, la família formada per Omaira Montiel Soler i Bartomeu Rosselló i Boeres, decideix llegar les seves energies i patrimoni en la constitució de la Mare Mar Fundació. Les seves accions en defensa del medi marí i la seva biodiversitat a través de l’entesa del llegat cultural ancestral adquirit, han de servir pel bé públic i comú.

Som una organització genuïnament illenca, que encara ha pogut viure i veure com els seus padrins eren veritables cuidadors del medi, recicladors, ecologistes autèntics, sense saber-ho. Les generacions següents, enlluernades per un “suposat progrés a base del monocultiu productiu turístic”, arrosseguen un consum irreversible de recursos naturals, generador de les severes conseqüències que hores d’ara patim. Per això cal recuperar la seva essència i saviesa lligada a l’entorn, però amb la mirada i tecnologia del futur.

La nostra generació té el deure i l’obligació d’actuar front el major dels reptes, estem al davant de la major amenaça que la Humanitat haurà experimentat en tota la seva història i existència: l’efecte del canvi climàtic al planeta, que ella mateixa ha provocat amb la seva activitat de consum i desenvolupament a base de combustibles fòssils.

Sempre hem defensat que “mallorquí és qui estima i defensa aquesta terra”, vingui d’on vingui. Fonamental però, és entendre el que significa ser fills i cuidadors de la Mediterrània, des del màxim respecte i coneixement, ja que és l’únic instrument de lluita que tenim els illencs per fer front a les amenaces del canvi climàtic global. “Think global act local”.

L’únic que tenim i que encara no coneixem prou, és la mar. Element d’on sorgí la vida i que és capaç de mantenir-la. Medi essencial per tal d’assolir i permetre la nostra pròpia supervivència i la de la resta d’espècies. Sols la nostra decidida i responsable acció podrà garantir-ne la seva vital conservació.

Ens hi adrecem com si estiguéssim al paleolític, com a caçadors i recol·lectors, explotant fins a l’extenuació dels recursos, a més de contaminar irremeiablement. Al neolític, l’home va inventar l’agricultura per així poder alimentar a la població. Ara, en aquest canvi d’Era, l’home mira cap al cel, cap a altres planetes, segurament per a cometre els mateixos errors. Ha arribat el moment d’autocentrar-nos amb el que desconeixem d’aquest: la mar. Cal ser cultivadors i preservadors del vital medi marí. Mare Mar Fundació neix per a materialitzar el procés de trànsit cap a aquesta nova Era, des del nostre referent cultural i essència.

Els fundadors

La presidenta i cofundadora de Mare Mar Fundació: Omaira Montiel Soler.

Persona rigorosa, estrictament meticulosa i responsable. Professional de reconeguda trajectòria dins del seu sector i àmbit laboral com executiva i gerent a Balears d’una societat d’actuació internacional. Discreta i compromesa. Gran defensora i enamorada de la mar i d’aquesta illa.

El vicepresident i cofundador de Mare Mar Fundació: Bartomeu Rosselló i Boeres.

Enginyer expert en acústica aplicada (www.acusticaindustrial.com , www.avalua.eu). Pèrit judicial acreditat en acústica a Balears. Tècnic redactor de normativa de regulació de la contaminació acústica, treballant actualment en l’impuls de la regulació de l’acústica subaquàtica. Co-autor del llibre “Derecho al Silencio (herramientas técnico-jurídicas contra el ruido)”. Pioner al sector amb més de 25 anys d’especialització amb projectes executats de referència internacional.

Mostra més ...

  Activista social i ecocultural. A principis dels anys 2000 impulsà la recuperació de l’ANEI d’Es Carnatge, la denúncia de l’abocament d’aigües residuals a la badia de Palma a través dels emissaris, portant el tema fins a la Comissió de Medi Ambient de la Unió Europea que sancionà a l’Estat espanyol per aquesta mala praxis. A hores d’ara encara posa de manifest aquesta greu afecció, amb una salvetat, abans rebia amenaces per això i ara la societat en general ja n’ha assumit la problemàtica i s’ha  sensibilitzat al respecte.

  Armador, patró i restaurador de embarcacions i llaüts clàssics de fusta. Membre actiu en la recuperació del patrimoni material e immaterial de la marina tradicional de Mallorca.

  Impulsor com a president del Cercle Mallorquí de Negocis en la creació del Museu Marítim de Mallorca, encara que se’n desvinculà per manca d’activació com ens jurídic d’aquesta figura pública del Consell de Mallorca.

  President del Cercle Mallorquí de Negocis (CMN, www.cmneuram.eu ) on acaben d’aconseguir (2022 01 03) que el Govern de les illes Balears insti a la declaració de la Mar Balear com a Zona Marina Especialment Sensible #LaMarBalearZMES, figura jurídica de protecció que atorga l’Organització Marítima Internacional.

  El CMN ha estat declarat en la Conferència #COP22Med de Nacions Unides del Pla d’Acció per a la Mediterrània (UNEP MAP) de la #BarcelonaConvention, soci de la MAP. Resultant ser la primera entitat de Balears present com a partner a la Convenció de Barcelona de Nacions Unides. En aquesta última Conferència (Antalya 7-10 desembre 2021) s’han adoptat i arribat a acords històrics per a la preservació de la Mediterrània en assoliment dels objectius i fites de l’Agenda 2030.

  Ideòleg i director de projecte d’Alcúdia Tech Mar (www.alcudiatechmar.org). Iniciativa de transformació del model productiu illenc originalment impulsat des de l’Ajuntament d’Alcúdia per a la rehabilitació de l’antiga central elèctrica de carbó del Port d’Alcúdia (GESA Alcúdia I) com a Centre Internacional de Descarbonització de la Mar. Projecte declarant com a tractor i estratègic pel Govern de les illes Balears en el Pla de Recuperació, Transició i Resiliència essent prioritaris en l’assignació dels Fons Europeus Next Generation. El Centre Internacional de Descarbonització de la Mar a Alcúdia, Mallorca.

  El que va ser l’antiga Central Tèrmica de Carbó, Alcúdia I (en servei de 1958 a 1984), per a la generació elèctrica impulsora del sector turístic,  ara passarà a reconvertir-se en la icona de la Descarbonització amb una mirada oberta a la Mar. Un ecosistema d’innovació, recerca, desenvolupament empresarial de l’economia blava sostenible, de coneixement, formació, centre universitari de la mar, d’interrelació entre els diferents sectors productius per a provocar la nova verda i blava Re-Evolució. Tot junt a la creació de pol de presa de decisió de l’Estratègia Marítima Internacional, alineat amb la local, amb acció focalitzada a la Mediterrània Occidental (Corredor de cetacis, illes Balears com enclavament de 1er ordre del catxalot).

  Un espai i un ecosistema proactiu per a que hi puguin actuar, establint-hi subseus i oficines d’Organismes i Entitats internacionals com la UNEP MAP, per desenvolupar-hi la seva acció dinamitzadora junt al teixit regional.

  Totes aquestes accions i energies, malgrat s’exerceixen des de diferents espais i entitats, convergeixen en un mateix objectiu, la preservació de la Mare Mar Mediterrània i del desenvolupament sostenible de l’arxipèlag balear.

  El patronat de Mare Mar Fundació:

                  secretària,                       Alicia López Vassie

                  patrona,                           Eva Basalo

                  patró,                               Antoni Bennàssar Vicens

                  patró,                               Joan Forteza i Cortès

                  patró,                               Cristòfol Soler i Cladera

                  patró,                               Esteve Montoliu i Martí

                  responsable jurídic,      Francisco José Ojuelos Gómez

  Primera junta del Patronat de Mare Mar, al inici de la pandèmia, celebrada al porxo del Club Nàutic Cala Gamba
Mare Mar Fundació